Andy van Ommeren wildfotografie

 Wildfotograaf Andy van Ommeren en de Expositieruimte Veluwe in Barneveld.

Wild van wild, een gedreven wildfotograaf.

Bijna dagelijks, als het weer het een beetje toelaat, is hij te vinden in de uitgestrekte Veluwse bossen: Andy van Ommeren. Al als kind was Andy gek van wild. Toen beperkte hij zich tot wachten en observeren. Totdat hij een aantal jaar geleden besloot om dit op foto vast te leggen.

Hij heeft inmiddels de bevoegdheid om zich te bewegen in een voor het publiek afgesloten stuk bos. Door de frequentie van zijn bezoeken kent hij de dieren en is dat wederzijds. Dit schept een bepaalde band en dat komt de fotografie ten goede. De beelden tonen zijn geliefde dieren in hun natuurlijke biotoop, in hun spontaniteit en hun adembenemende schoonheid.

Andy: ‘Elk jaargetijde heeft zijn charmes. Het blijft van groot belang om het juiste tijdstip van de dag binnen elk seizoen op de juiste plek te zijn. Die spanning van, wat ga ik vandaag nu weer meemaken, wat kom ik op mijn pad tegen, dat maakt het zo boeiend. Door mijn jarenlange ervaring kom ik steeds meer te weten over het gedrag van de beesten. Ik zorg ervoor, dat ik steeds dezelfde outfit aan heb om de beesten niet te verstoren. Dit ingetogen gedrag bevordert het intense contact met de dieren, die er een soort herkenning in zien."

Na al die jaren weet Andy precies welke routes de dieren volgen. Daar speelt hij dan ook keurig op in en is zodoende in staat om de mooiste resultaten te verwezenlijken. Van alle seizoenen heeft het voorjaar toch wel zijn voorkeur. Pasgeboren kalfjes zijn zó leuk om naar te kijken. Ze zijn nog heel spontaan, hebben nog geen notie van gevaar en moeten eigenlijk nog leren vluchten. Zo zat Andy een keer weggekropen achter een dikke eik en stonden er plotseling zo'n 22 moeflons om hem heen te grazen. Dan kun je eigenlijk niks meer dan alleen afwachten. Dat zijn onvergetelijke dingen en geeft een enorme voldoening in het bos.

Expositieruimte Veluwe.

Om zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten van zijn ervaringen, heeft Andy van Ommeren in Otterlo een gigantische Exporuimte ingericht met een selectie van zijn foto's en een heleboel opgezette dieren.
Men waant zich in een geweldige natuurlijke omgeving, ruikt, proeft en voelt de natuur en kan deze zelfs letterlijk aanraken!
Deze expositie bevat naast een eigen fotocollectie een uniek aantal geprepareerde dieren uit het gebied van de Veluwe. Van groot- tot kleinwild. Maar ook de vogels vindt men hier terug. Van roof- tot zangvogels, alles is vertegenwoordigd.
Op het gebied van de flora is ook een plekje ingericht, maar het leeuwenaandeel vormen toch de beesten.

De Exporuimte is een plek geworden waar jong en oud een educatieve tocht door de natuur kan maken zonder ontberingen. Die heeft Andy van Ommeren op zich genomen daar waar nodig.